چک صیادی| چک های جدید

نحوه وصول و برگشت زدن چک‌های صیادی جدید چگونه است؟

با تغییر مقررات ناظر بر تعیین تکلیف چک‌های صیادی از ۱۰ مرداد امسال، شرایط اعطای دسته چک جدید به اشخاص حقوقی تسهیل شد.

نحوه وصول و برگشت زدن چک‌های صیادی جدید چگونه است؟
پایگاه خبری تحلیلی بازار بورس:

چک صیاد یک ویژگی بسیار مهم دارد که یک شماره منحصر به فرد بر روی هر برگ چک درج می شود. دریافت کننده چک صیاد می تواند این رقم را به سامانه پیامکی بانک مرکزی ارسال کند و در همان لحظه از سوء سابقه صاحب چک مطلع شود. اگر مشکلی وجود داشته باشد همان لحظه گیرنده پیامک مطلع می شود و می تواند قبل از اینکه چک صیاد را دریافت کند معامله را قطعی نکند. این موضوع اطمینان نسبی به افراد می دهد که اصالت چک صیاد اطمینان بخش است. ضمن آنکه وضعیت صاحب چک صیاد استعلام شده است.

قانون جدید چک این امکان را فراهم کرده که کسری چک از دیگر حساب‌های صادرکننده وصول شود و چنانچه چک سوء اثر نشود، نه تنها امکان صدور چک برای افراد نیست، بلکه امکان افتتاح حساب و دریافت کارت بانکی نیز وجود ندارد

در قانون جدید چک، نحوه برگشت زدن چک با گذشته متفاوت است. در چک‌های جدید اگر صادرکننده چک موجودی کافی در حساب جاری خود برای وصول چک نداشته باشد، بانک می‌تواند کسری مبلغ را از دیگر حساب‌های موجود فرد در همان بانک برداشت کند

چنانچه در حساب‌های فرد صادرکننده چک مبلغ کسری چک وجود نداشت، طلبکار می‌تواند از بانک گواهی عدم پرداخت دریافت و با مراجعه به دفاتر الکترونیک قوه قضائیه و ثبت شکایت، اجرائیه دریافت کند

در قانون جدید چنانچه چک وصول نشود، بانک مرکزی ظرف ۲۴ ساعت حساب‌های صادرکننده چک در تمام بانک‌ها و موسسات را به میزان مبلغ کسری مسدود می‌کند.

طبق اعلام بانک مرکزی، بر اساس تغییرات صورت گرفته در مقررات ناظر بر قاعده کنترل چک‌های صیادی اشخاص حقوقی، از ۱۰ مرداد امسال اگر ۸۰ درصد چک‌های صادر شده توسط اشخاص حقوقی در سامانه صیاد ثبت صدور شده باشند، امکان تخصیص دسته چک جدید به این اشخاص فراهم خواهد بود.

تا پیش از این، بر اساس دستورالعمل اجرایی اصلاحی قانون چک، اشخاص حقوقی و حقیقی تنها در صورتی می‌توانستند نسبت به دریافت دسته چک صیادی جدید اقدام کنند که ۸۰ درصد از تعداد چک‌های صادره قبلی آن‌ها، توسط گیرندگان چک، تعیین تکلیف شده باشد. 

از آنجاکه این قاعده برای اشخاص حقوقی با توجه به میزان بالای چک های در گردش، مشکلاتی را ایجاد کرده بود، بانک مرکزی که تعاملات بازار را با هدف رفع مشکلات احتمالی دائما رصد می‌کند، تغییری در این قاعده به وجود آورده است که بر اساس آن، از ۱۰ مرداد ماه سال جاری اگر ۸۰ درصد چک‌های صیادی اشخاص حقوقی صرفا در سامانه صیاد توسط صادرکننده چک ثبت صدور شده باشند، امکان تخصیص دسته چک جدید برای آن‌ها در سامانه صیاد وجود دارد و نیازی به تأیید گیرنده یا وصول آنها برای دریافت دسته چک جدید نیست.

لازم به ذکر است، این تغییر صرفا در مورد اشخاص حقوقی انجام می‌شود و در مورد اشخاص حقیقی همچنان قاعده پیشین جاری است.

دیدگاه خود را ارسال کنید