همسان سازی حقوق بازنشستگان | همسان سازی حقوق بازنشستگان جدید

خبر خوش رئیسی برای همسان سازی حقوق بازنشستگان | مبلغ حقوق بازنشستگان در سال آینده شوکه کننده شد

رحیم زارع، سخنگوی کمیسیون تلفیق مجلس، با اشاره به افزایش 40 درصدی سهم صندوق‌های بازنشستگی در لایحه بودجه 1402، ابراز امیدواری کرده که حقوق بازنشستگان در برنامه هفتم توسعه متناسب‌سازی شود.

خبر خوش رئیسی برای همسان سازی حقوق بازنشستگان | مبلغ حقوق بازنشستگان در سال آینده شوکه کننده شد
پایگاه خبری تحلیلی بازار بورس:

همسان سازی حقوق بازنشستگان هر ساله با تصمیم دولت تغییر می کند و افزایش می یابد. همسان سازی حقوق بازنشستگان یکی از دغدغه های اصلی بازنشستگان است. همسان سازی حقوق بازنشستگان با نوسان تورم باید تغییر کند و متناسب با آن باید بیشتر شود تا امرار معاش بازنشستگان دچار مشکل نشود .حسین سوری (فعال صنفی بازنشستگان کشوری) از دو فقره افزایش​ همسان سازی حقوق بازنشستگان کشوری در سال جاری خبر داد. افزایش همسان سازی حقوق بازنشستگان همچنان در بلاتکلیفی است.

رحیم زارع، سخنگوی کمیسیون تلفیق مجلس، با اشاره به افزایش 40 درصدی سهم صندوق‌های بازنشستگی در لایحه بودجه 1402، ابراز امیدواری کرده که حقوق بازنشستگان در برنامه هفتم توسعه متناسب‌سازی شود.

رحیم زارع، سخنگوی کمیسیون تلفیق مجلس با اشاره به افزایش 40 درصدی سهم صندوق‌های بازنشستگی در لایحه بودجه 1402، ابراز امیدواری کرده که حقوق بازنشستگان در برنامه هفتم توسعه متناسب‌سازی شود. هرچند او تاکید می‌کند که یک همسان‌سازی انجام شده و تلاش‌ها بر این است تا با انجام متناسب‌سازی دیگر اعتراضی توسط بازنشستگان رخ ندهد.

اما همسان‌سازی و متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان به چه معناست؟ همسان‌سازی به این معناست که حقوق بازنشسته‌ای که در گروه شغلی خود حقوق کمتری دارد به حقوق شخصی که بیشتر دریافت می‌کند، نزدیک شود.  لایحه متناسب‌سازی حقوق کارکنان دولت و بازنشستگان چه می‌گوید؟ اگر این لایحه تصویب شود افزایش حقوق به صورت پلکانی انجام می‌گیرد؛ یعنی کسانی که دریافتی کمتری دارند، حقوق‌شان بیشتر افزایش پیدا می‌کند.

برنامه هفتم هنوز در راه مجلس  

یکی از نکات سخنان زارع به ابراز امیدواری او به انجام همسان‌سازی حقوق بازنشستگان در برنامه هفتم توسعه برمی‌گردد. این در حالیست که یکی از حواشی لایحه امسال دولت سیزدهم مربوط به همین موضوع بود. برنامه هفتم توسعه هنوز به مجلس نرفته و شنیده‌ها حکایت از این دارد دولت خواستار تمدید برنامه ششم توسعه تا سال آینده است. هرچند ابراهیم رئیسی در صحن علنی مجلس قبل از تقدیم لایحه طی سخنانی گفته بود که به‌زودی برنامه هفتم به دست نمایندگان می‌رسد. با اینحال از دی ماه نیز گذر کردیم اما هنوز خبری از این برنامه پنج ساله نیست. این در شرایطی است که دولت باید در شهریورماه (یا اوایل مهرماه) و بر اساس آیین‌نامه داخلی مجلس تا پایان خرداد ماه 1400 لایحه برنامه هفتم توسعه را تقدیم مجلس می‌کرد؛ اما پیشتر محمدتقی فیاضی- تحلیلگر بودجه در یک گفتگوی اسکایپی به تجارت‌نیوز گفته بود که «به دلیل اهمال‌کاری دولت لایحه برنامه هفتم به مجلس ارائه نشد. هرچند نداشتن اعتقاد راسخ دولت به برنامه پنج‌ساله و برگزاری انتخابات در سال 1400 نیز در بروز این تاخیر بی‌تاثیر نبود.»

بازنشستگان پیگیر همسان‌سازی حقوق

در حالی عضو کمیسیون تلفیق بودجه به متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان اشاره داشته که این اقشار فعلا پیگیر باقی‌مانده همسان‌سازی حقوق خود هستند. در عین حال، این پرسش مهم توسط فعالان کارگری مطرح شده که چرا باید بازنشستگان کارگری باید برای وصول تک تک خواسته‌هایشان مطالبه‌گری کنند. چرا که بازنشستگان کارگری از دو سال پیش در انتظار پرداخت ۲۵ درصد باقی‌مانده همسان‌سازی حقوق خود هستند. این در حالیست که همسان‌سازی حقوق بازنشستگان دولتی از ابتدای هر سال برای جبران تورم و گرانی‌ها اجرا می‌شود.

اما سرنوشت عیدی بازنشستگان به کجا رسید؟ چندی پیش بود که با تصویب هیات وزیران، میزان پرداخت عیدی پایان سال کارکنان و بازنشستگان تعیین شد.

بر اساس قانونی که در دهه 70 نوشته شده، کارفرما موظف است به هر یک از کارگران خود به نسبت یک سال کارکرد معادل 60 روز آخرین مزد روزانه، به‌عنوان عیدی و پاداش پایان سال پرداخت کند. در ضمن، مبلغ پرداختی از این بابت به هر یک از کارگران نباید از معادل 90 روز حداقل مزد روزانه قانونی تجاوز کند.

اما محاسبه این قانون به صورت اعداد و ارقام به چه شکلی است؟ از آنجایی که پایه حقوق روزانه برابر با 1،393،250 ریال است، این رقم ضربدر در 60 شده و حداقل عیدی معادل 83,595,000 ریال به دست می‌آید. برای رسیدن به رقم حداکثر عیدی 1402 نیز پایه حقوق را ضربدر 90 روز کرده که به عدد 125,392,500 می‌رسیم. به عبارتی دیگر حداقل و حداکثر حقوق 1402 به ترتیب هشت میلیون و 12 میلیون تومان است.

همسان سازی حقوق بازنشستگان صادقی در ادامه به متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان اشاره کرد و گفت: تورم امروز نتیجه‌ی سیاستهای اقتصادی است و چوبِ آن بر سر کارگران و بازنشستگان خورده است. در ابتدای دولت فقر مطلق۲۵درصد بود و الان به ۳۰ تا ۳۲ درصد افزایش پیدا کرده است. این سیاست‌ها فقرا را فقیرتر و اغنیاء را ثروتمندتر کرده است.

وی به ترمیم حقوق کارگران و بازنشستگان دولت اشاره کرد و گفت: برای افزایش حقوق بازنشستگان مدت‌ها تعلل کردند اما حقوق بخش خود را دو روزه افزایش دادند. این عین تبعیض است.

صادقی به متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان اشاره کرد و گفت: تکلیف متناسب‌سازی باید مشخص شود. اگر ندارید سهام بانک رفاه را به ما واگذار کنید. ۹ ماه از سال ۱۴۰۱ گذشته اما حاضر نیستید سر این موضوع با ما جلسه بگذارید.

رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری افزود: اگر وضع سازمان تأمین اجتماعی بحرانی است، وضع زندگی بازنشستگان از آن بحرانی‌تر است. اگر سازمان به دلیلِ به هم خوردن نسبت پشتیبانی و ورودی و خروجی و بدهیِ کلانِ دولت به آن دچار مشکل شده است، بازنشستگان هم به دلیلِ تورم دچار مشکل شده‌اند.

صادقی به بیمه تکمیلی اشاره کرد و گفت: ما بیمه تکمیلی را از روی رضایت نپذیرفتیم. اگر مسئولان به تکلیف خود عمل می‌کردند و قانون الزام را رعایت می‌کردند، ما دیگر به بیمه تکمیلی نیازی نداشتیم.

وی گفت: به جایی رسیدیم که شرکتِ ورشکسته‌ای به نام آتیه‌سازان حافظ برای ما ناز می‌کند! اسم آنچه به ما می‌دهند نه بیمه تکمیلی بلکه بیمه‌ی مکمل است و ما آن را پذیرفتیم تا پرداخت از جیبِ بیمه شده کاهش پیدا کند اما برعکس شده است. بیمه شده پول بیشتری بابتِ درمان از جیب خود می‌پردازد.

صادقی گفت: بیمه تکمیلی یعنی گرفتنِ صد درصد هزینه‌ی درمان، اما ما درصد کوچکی از هزینه را آن هم به سختی دریافت می‌کنیم. بسیاری از بیماران سرطانی و صعب العلاج ما امروز خانه و زندگی خود را می‌فروشند تا هزینه‌ی درمان بدهند. این مغایر با قانون الزام است.

تأکید کرد: ما در ابتدا باید به دنبال اجرای قانون الزام باشیم و بعد به سراغ بیمه تکمیلی برویم. آنچه باعث شده امروز به سمت بیمه تکمیلی برویم، ناکارآمدی قانون الزام است. چرا سازمان می‌تواند ۵۰هزار میلیارد تومان برای بیمه تکمیلی بدهد اما نمی‌تواند این رقم را برای بیمارستان‌های خود هزینه کند؟

رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری در ادامه به متناسب‌سازی اشاره کرد و گفت: سال ۱۴۰۰ برای بازنشستگان تامین اجتماعی متناسب‌سازی صورت گرفت. قرار بود اگر افزایش حقوق مبتنی بر ماده ۹۶ و ۱۱۱ نبود، با متناسب‌سازی این فاصله پر شود. اگرچه من نگران بودم این موضوع بدعت شود و دولت هرساله به جای مصوبه‌ی شورایعالی کار و تامین اجتماعی برای ما تصمیم بگیرد که خوشبختانه این اتفاق نیفتاد.

دیدگاه خود را ارسال کنید