قیمت برنج

قیمت واقعی برنج اعلام شد | قیمت برنج امروز 29 فروردین

روند رو به افزایش قیمت برنج که از ۲سال پیش آغاز شده، از اسفند۱۴۰۰ وارد فاز جدیدی شد، به‌طوری که هم‌اکنون قیمت برخی محصولات ایرانی حتی تا ۱۰۰هزار تومان هم افزایش یافته است.

 قیمت واقعی برنج اعلام شد | قیمت برنج امروز 29 فروردین
پایگاه خبری تحلیلی بازار بورس:
قیمت برنج امروز تغییر کرد. قیمت برنج طی چند ماه گذشته افزایشی شده است. قیمت برنج در نوسان است. قیمت برنج به دلیل ممنوعیت و کاهش واردات افزایشی شد. قیمت برنج ارزان تر نخواهد شد. 
قیمت برنج

قیمت برنج امروز 29 فروردین 1401

به‌دنبال رشد پرشتاب قیمت برنج در ماه‌های گذشته، خبرهای دریافتی حاکی از تلاش دولت برای متعادل‌کردن کفه‌های عرضه و تقاضا از طریق واردات برنج خارجی است.

روند رو به افزایش قیمت برنج که از ۲سال پیش آغاز شده، از اسفند۱۴۰۰ وارد فاز جدیدی شد، به‌طوری که هم‌اکنون قیمت برخی محصولات ایرانی حتی تا ۱۰۰هزار تومان هم افزایش یافته است. برخی مسئولان وزارت جهادکشاورزی، عامل اصلی گرانی قیمت برنج را محتکران اعلام کرده‌اند، با این حال، اطلاعات موجود نشان می‌دهد یکی از عوامل اصلی رشد قیمت برنج متوازن‌نبودن میزان عرضه و تقاضای برنج است.

کارشناسان می‌گویند؛ به‌دلیل سنتی‌بودن فرایند معاملات در بازار برنج، آمار دقیقی از میزان عرضه و تقاضای این محصول وجود ندارند. با این حال آمارهای مربوط به سال‌های گذشته نشان می‌دهد میزان تولید برنج داخلی در ۷استان مازندران، گیلان، گلستان، خوزستان، فارس، اصفهان و کهگیلویه و بویراحمد در سال ۲میلیون تن است و میزان تقاضای سالانه ۳میلیون و۲۰۰هزار تن است.

شواهد امر نشان می‌دهد امسال به غیر از استان‌های شمالی، بقیه استان‌ها به‌دلیل خشکسالی با کاهش تولید مواجه شده‌اند، به همین دلیل به‌زعم برخی کارشناسان میزان تولید واقعی برنج در ایران هم‌اکنون یک میلیون و۵۰۰هزار تن است و عامل اصلی گرانی نیز همین موضوع است.

مرتضی شاه‌حسینی، تولیدکننده و واردکننده برنج با بیان اینکه بیش از ۱۰‌سال است سطح کشت برنج بین ۶۰۰ تا ۶۲۰‌هزار هکتار اعلام می‌شود، می‌گوید: هر یک کیلو برنج ۴ تا ۴‌هزار و۶۰۰ لیتر آب نیاز دارد. به جز ۲ استان گیلان و مازندران، سایر مناطق کشور خشک و دچار خشکسالی است و حتی در استان‌های پرآب گاهی با کمبود آب مواجهیم و در برخی مناطق، آب به شوری رسیده و در عمل میزان اراضی کشاورزی قابل کشت که تاکنون محدود بوده، محدودتر هم شده است.

او با بیان اینکه به غیر از خشکسالی، اراضی شمال کشور در سال‌های اخیر با هجوم سازندگان ویلا، تکه‌تکه شده است، توضیح می‌دهد: حتی اگر فرض کنیم وسعت اراضی زیرکشت تغییر نکرده، در خوش‌بینانه‌ترین حالت تولید برنج ‌یک میلیون و ۵۰۰ تا یک میلیون و۷۰۰ هزار تن در سال است زیرا ۸۰ تا ۹۰ درصد تولید، مربوط به برنج کیفی با میانگین تولید ۲۵۰۰‌کیلوگرم در هکتار است و در بقیه اراضی پرمحصول نیز ۴۵۰۰کیلو برنج در هکتار تولید می‌شود.

نقش دلالان

با این حال، صرف‌نظر از ‌ناترازبودن میزان عرضه و تقاضای داخلی برنج، مدیرکل دفتر بازرسی و نظارت بر کالاهای اساسی وزارت جهادکشاورزی در این‌باره می‌گوید: عده‌ای سودجو و محتکر برنج را در انبارهای خود ذخیره کرده‌اند تا در سال جدید پایه قیمت‌ها را افزایش دهند اما این قیمت‌ها غیرمنطقی است، زیرا این برنج‌ها از کشاورزان به قیمت ارزان‌تری خریداری شده است.

به‌گفته مسعود امراللهی، برنج‌هایی که اکنون به قیمت سرسام‌آور در بازار به فروش می‌رود کیلویی ۶۰ تا ۶۵هزار تومان از کشاورزان خریداری شده‌است. او از طرحی خبر داد که می‌تواند تا یک هفته آینده قیمت‌ها را به نرخ‌های قبلی بازگرداند. براساس این طرح تا پایان ماه مبارک رمضان به همه واحدهای بازرسی و نظارت سراسر کشور دستور داده شده چنانچه بازرسان با محتکران و گرانفروشان روبه‌رو شوند، علاوه بر برخورد جدی با آنها به سازمان تعزیرات حکومتی برای صدور رأی معرفی می‌شوند.

التهاب بازار فروکش می‌کند

همزمان با مبارزه با محتکران و گرانفروشان، خبرهای دریافتی نشان می‌دهد دولت در تلاش است که با واردات برنج بخشی از نیاز داخلی را تامین کند. امیر طالبی، معاون بازرگانی خارجی شرکت بازرگانی دولتی ایران در این‌باره می‌گوید: برای تأمین برنج مصرفی کشور ۸۰‌هزار تن برنج خارجی در حال ورود به کشور است.

به‌گفته او، کشتی‌های حامل برنج، از طریق بندرعباس و بندر بوشهر وارد کشور شده و محموله آنها در حال تخلیه است. همزمان با واردات برنج، مسئولان بر این باورند که با نزدیک‌شدن به زمان کشت و برداشت برنج داخلی احتمالا عرضه برنج افزایش می‌یابد و التهاب بازار فروکش خواهد کرد.

اسماعیل یزدان‌پناه، مدیرعامل مرکز تجارت بین‌الملل و پایانه صادرات برنج آمل در این‌باره می‌گوید: برنج ایرانی به اندازه کافی در انبارهای مرکز تجارت و پایانه برنج آمل موجود است و قیمت واقعی آن کیلویی ۶۵‌هزارتومان است.

مدیرکل دفتر بازرسی و نظارت بر کالاهای اساسی وزارت جهاد کشاورزی عامل اصلی افزایش قیمت برنج ایرانی را در یک ماه گذشته احتکار و دلال بازی دانست و گفت: قیمت برنج ایرانی هفته جاری کاهش می یابد.

مسعود امرالهی مدیرکل دفتر بازرسی و نظارت بر کالاهای اساسی وزارت جهاد کشاورزی عامل اصلی افزایش قیمت برنج ایرانی را در یک ماه گذشته احتکار و دلال بازی دانست و گفت: قیمت برنج ایرانی این هفته نسبت به قیمت‌های فعلی پایین‌تر می‌آید.

وی درباره وضعیت بازار برنج ایرانی افزود: برنج ایرانی موجود در بازار مربوط به کشت چند ماه پیش کشاورزان بوده و این افزایش قیمت در بازار غیرمنطقی است.

مدیرکل دفتر بازرسی و نظارت بر کالاهای اساسی وزارت جهاد کشاورزی افزود: متأسفانه بعد از سال نو قیمت برنج ایرانی در حالی افزایش یافت که قیمت برنج مصوب برای طارم درجه یک ۶۵ هزارتومان تعیین شده بود و هیچ گونه افزایش قیمتی را در سراسر کشور نداشتیم.

امرالهی با بیان اینکه محتکران، دلالان و سودجویان قیمت برنج ایرانی را در بازار افزایش داده‌اند تصریح کرد: هدفشان از این احتکار افزایش قیمت پایه برنج کشت جدید است.

مدیرکل دفتر بازرسی و نظارت بر کالاهای اساسی وزارت جهاد کشاورزی گفت: از امروز تا پایان ماه مبارک رمضان به همه واحدهای بازرسی و نظارت سراسر کشور دستور داده شده چنانچه بازرسان و ناظران با گران فروشی برنج بیش از نرخ مصوب، انبارها، مراکز عمده فروشی و مراکز تأمین کننده توسط محتکران روبرو شوند، علاوه بر برخورد جدی از سوی سازمان تعزیرات حکومتی رأی صادر می‌شود.

طبق مصوبه معاون توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی در یکم اسفندماه سال ۱۴۰۰ قیمت فروش برای مصرف‌کننده به منظور پیشگیری از افزایش بی‌ضابطه برای هر کیلوگرم برنج طارم ایرانی درجه یک ۶۵ هزار تومان، برنج طارم درجه دو ۶۰ هزار تومان، برنج ایرانی شیرودی ۴۲ هزار تومان، برنج هندی وارداتی ۱۸ هزار و ۵۰۰ تومان و برنج پاکستانی وارداتی ۲۰ هزار و ۵۰۰ تومان تعیین شده است.

بر اساس این ابلاغیه، با گران‌فروشان برنج و متخلفان برخورد قانونی می‌شود.

رئیس اتحادیه برنج فروشان بابل گفت: نرخ برنج کشت دوم طارم، هاشمی و امراللهی در بنکداری کیلویی ۹۰ هزار تومان است و این نوع برنج‌ها در خرده‌فروشی بالای ۱۰۰ هزار تومان بفروش می‌رسند.

حسن تقی‌زاده با تایید خبر افزایش نرخ برنج داخلی، گفت: نرخ برنج داخلی به صورت تدریجی در حال افزایش است. نرخ برنج طارم بودار نشده که در بنکداری هفته گذشته کیلویی ۷۱ هزار تومان بفروش می‌رسید با آغاز هفته جدید نرخ آن به کیلویی ۸۰ هزار تومان رسید.

وی با اشاره به افزایش ۳ تا ۵ هزار تومانی نرخ برنج‌های پرمحصول، خاطر نشان کرد: نرخ برنج شیرودی در بنکداری از کیلویی ۴۵ هزار تومان به کیلویی ۴۸ هزار تومان افزایش یافته است؛ همچنین نرخ برنج ندا از کیلویی ۴۲ هزار تومان به کیلویی ۴۵ هزار تومان رسید.

این فعال اقتصادی تصریح کرد: قیمت‌گذاری دستوری که پیش از آغاز نوروز بر نرخ برنج اعمال شد مانع افزایش نرخ این محصول در بازار داخلی شد. قیمت‌گذاری دستوری باعث شد که کشاورزان فروش بار را متوقف کنند از این‌رو میزان عرضه در حجم قابل توجهی کاهش پیدا کرد.

افزایش نرخ برنج داخلی در بازار

به گفته وی برخی از سودجویان و فعالان در این حوزه می‌دانند با چه روش‌هایی مصوبه قیمت‌گذاری دستوری را دور بزنند و نرخ برنج همانی شود که آنها می‌خواهند.

تقی‌زاده با اشاره به افزایش تقاضا برای خرید برنج ایرانی، افزود: فروشگاه‌های زنجیره‌ای که پیش از عید به دلیل قیمت‌گذاری دستوری، خرید برنج را متوقف کرده بودند این روز‌ها در حال خرید برنج هستند و از آنجایی که میزان عرضه این محصول کم شده است شاهد افزایش نرخ برنج داخلی در بازار هستیم.

رئیس اتحادیه برنج فروشان بابل در پاسخ به این پرسش که آیا قیمت‌گذاری دستوری بر روی نرخ برنج دیگر اعمال نمی‌شود؟ گفت: خبری یا مصوبه‌ای مبنی برداشته شدن قیمت‌گذاری دستوری روی نرخ برنج اعلام نشده است، اما احتمال می‌دهم شدت فشار آن کاسته شده که شاهد خرید برنج از سوی فروشگاه‌های زنجیره‌ای هستیم.

نرخ جدید برنج 

وی فروش برنج داخلی بالای ۱۰۰ هزار تومان را بی‌انصافی در حق مصرف‌کنندگان دانست و خاطر نشان کرد: نرخ برنج کشت دوم طارم، هاشمی و امراللهی در بنکداری کیلویی ۹۰ هزار تومان است و این نوع برنج‌ها در خرده‌فروشی بالای ۱۰۰ هزار تومان بفروش می‌رسند.

تقی زاده پیش‌بینی تولید برنج در سال زراعی جدید را قابل توجه دانست و افزود: بعد از افزایش نرخ برنج در بازار داخلی تمایل کشاورزان برای کشت برنج دوچندان شد و حتی زودتر از موعد اقدام به آماده‌سازی شالیزار‌ها کردند که بتوانند به کشت دوم نیز برسند اگر روز‌های آفتابی بالای ۴۰ درجه زیاد نباشد کشت برنج در مازندارن قابل توجه خواهد شد.

بنا به اظهارات این فعال اقتصادی میزان بارندگی در مازندران قابل توجه است و کشاورزان مشکلی در زمینه کمبود آب کشاورزی ندارند.

قیمت برنج در بازار (فروردین ماه)

نوع محصول برند وزن (کیلوگرم) قیمت (تومان)

برنج طبیعت ۱۰ ۳۴۵,۰۰۰

برنج البرز  ۱۰ ۳۲۴,۰۰۰

برنج هاشمی معطر گیلان سرازارع ۱۰ ۷۶۶,۰۰۰

برنج هاشمی ممتاز یوسفی پناه ۱۰ ۸۹۰,۰۰۰

برنج قهوه ای پنگوئن ۱ ۸۵,۰۰۰

برنج دم سیاه کاویش ۵ ۳۷۴,۰۰۰

برنج ایرانی طارم هاشمی مژده ۱۰ ۸۶۰,۰۰۰

برنج دم سیاه درجه یک آقاجانیان ۵ ۳۹۰,۰۰۰

برنج فجر سرگل ۱۰ ۶۴۲,۰۰۰

سازمان حمایت قیمت برنج هندی در فروردین ۱۴۰۱ را برای برنج هندی ۱۱۲۱ دانه بلند کیسه قرمز (GTC) تنظیم بازار کیلویی ۱۸۵۰۰ تومان اعلام کرده است که در میادین میوه و تربار تهران همچنین در فروشگاه رفاه و کوروش به قیمت مصوب عرضه میشود.

به دلیل پایین بودن هزینه تمام شده برنج در سایر کشورها مانند هند و پاکستان، قیمت برنج هندی ارزان تر از تولید داخلی است و با واردات آن، برنج خوش عطر و بوی ایرانی با تغییر ذائقه ایرانی جای خود را به خارجی ها داده است.

نوع برنج هندی قیمت هر کیلو

قیمت برنج هندی دانه بلند برند (محسن – مژده ، طبیعت ، آوازه، هاتی کارا) ۳۴,۰۰۰ تومان

برنج وارداتی دانه بلند ۱۱۲۱- هندی برندهای (آشپزباشی، خاطره، هایلی، آق بانونارنجی ،خوشبخت ، بی بی ، گل پسند) ۳۲,۰۰۰ تومان

وارداتی – دانه بلند ۱۱۲۱- هندی برندهای (احمد ، بی بی طلایی GOLD ، منور ، هژیر ، خیام و…) ۳۱,۰۰۰ تومان

برنج دانه بلند ۱۱۲۱ – هندی سایر برندها ۳۰,۰۰۰ تومان

سایر انواع هندی دانه کوتاه ۲۵,۰۰۰ تومان

برنج وارداتی تایلندی با برند بره نشان ۱۸,۰۰۰ تومان

قیمت برنج پاکستانی باسماتی تنظیم بازار GTC ۲۵,۰۰۰ تومان

قیمت برنج هندی تنظیم بازار gtc کیسه قرمز ۲۴,۰۰۰ تومان

برنج اروگوئه ۱۶,۰۰۰ تومان

برنج تایلندی تنظیم بازار GTC ۱۲,۵۰۰ تومان

در ماه مبارک رمضان ۱۴۰۱ مجدداً ۱۰۰ هزار تن برنج از انواع هندی و پاکستانی و ۱۰۰ هزار تن شکر سفید برای مصرف خانوارها و صنف و صنعت از محل ذخایر راهبردی، متناسب با موجودی انبارها به منظور عرضه در سطح کشور تخصیص یافته و در اختیار کارگروه تنظیم بازار استان‌ها قرار گرفته است.

«سید سعید راد» در نامه‌ای به استانداران سراسر کشور گفت: در ماه مبارک رمضان ۱۴۰۱ مجدداً ۱۰۰ هزار تن برنج از انواع هندی و پاکستانی و ۱۰۰ هزار تن شکر سفید برای مصرف خانوارها و صنف و صنعت از محل ذخایر راهبردی، متناسب با موجودی انبارها به منظور عرضه در سطح کشور تخصیص یافته و در اختیار کارگروه تنظیم بازار استان‌ها قرار گرفته است.

مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران اظهار داشت: برنج هندی ۱۱۲۱ در بسته‌بندی‌های ۱۰ کیلویی و به قیمت هر کیلوگرم ۱۸ هزار و ۵۰۰ تومان برای مصرف‌کنندگان، برنج پاکستانی در بسته‌بندی‌های ۱۰ کیلویی با قیمت هر کیلوگرم ۲۰ هزار و ۵۰۰ تومان و برنج تایلندی در بسته‌بندی‌های ۱۰ کیلویی با قیمت هر کیلوگرم ۱۲ هزار و ۵۰۰ تومان در کشور عرضه می‌شود.

راد گفت: شکر سفید نیز در بسته‌بندی‌های مختلف و با احتساب ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده در اختیار کارگروه تنظیم بازار استان‌ها قرار می‌گیرد.

وی با بیان اینکه تعیین شیوه، شبکه و مباشرین توزیع کالاهای تخصیصی بر عهده کارگروه تنظیم بازار استان‌ها است، تصریح کرد: این کالاها از طریق شبکه‌های منتخب اعم از فروشگاه‌های زنجیره‌ای، تعاونی‌های مصرف، اصناف منتخب، مراکز عرضه مستقیم کالا و میادین میوه و تره‌بار در سطح کشور توزیع می‌شود.

مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران در این نامه اظهار داشت: ادارات کل غله و خدمات بازرگانی استان‌ها، وظیفه تأمین و تدارک برنج و شکر تنظیم بازار تخصیصی را برعهده خواهند داشت.

وی بیان کرد: تخصیص برنج مربوط به استان‌های تولیدکننده برنج شامل گیلان و مازندران با درخواست رئیس کارگروه تنظیم بازار استان انجام می‌شود.

راد افزود: سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان، بازرسان سازمان‌های جهاد کشاورزی استان، سازمان تعزیرات حکومتی و اتاق اصناف ایران مکلفند نسبت به کنترل و نظارت بر روند توزیع و رعایت قیمت فروش کالاهای یاد شده، اقدام و در صورت بروز تخلف، اقدام قانونی را با هماهنگی مراجع انجام دهند.

دیدگاه خود را ارسال کنید