مقایسه قیمت اهن در بورس کالا و بازار ازاد؛ راهنمای خرید

آهن پرایس: قیمت آهن به روشهای مختلفی اعلام و در دسترس خریداران قرار میگیرد، یکی از متداولترین روشها، اعلام قیمت آهن در بستر بورس کالا است که بر اساس قاعده و قانون خاصی صورت میگیرد. به عبارتی کلیه محصولات زنجیره فولاد از مواد اولیه تا محصولات پایین دست، در روزهای مختلف هفته، به صورت سازمانیافته و تحت نظارت قانونی در بستر بورس کالا معامله میشود. گفتنی است این قیمتها معمولاً به صورت کیلویی و تنی در دسترس هستند.
در ادامه به بررسی نحوه اعلام قیمت آهن در بورس کالا، ساز و کار معامله در بستر بورس، تفاوت قیمت آهن در بورس و بازار آزاد و جزئیات آن پرداخته میشود.
تفاوت قیمت آهن در بورس کالا و بازار آزاد
اگر قیمت آهن در بازار آزاد و بورس کالا را مقایسه کرده باشید، احتمالا متوجه تفاوت قیمتها شدهاید. به عبارتی قیمت آهن در بورس کالا کمی ارزانتر از بازار آزاد است که علل مختلفی در این امر دخیل است. در ادامه به بررسی هر یک پرداخته میشود.
- قیمت آهن در بورس کالا معمولا از نرخ رسمی آن پایینتر است و عمدتا براساس عرضه و تقاضا تعیین میگردد. اما قیمت آهن در بازار ممکن است غیرشفاف بوده و نوسانات بیشتری داشته باشد.
- قیمت آهن در بورس کالا به دلیل ثبت و نظارت مداوم، نسبتا شفاف است اما در بازار آزاد ممکن است در برخی محصولات قیمتها توافقی و بین فردی باشد. در واقع نوع و میزان خرید در بورس کالا تعیینکننده قیمت آهن است، اما در بازار آزاد قدرت چانهزنی و مذاکره نیز در قیمت نهایی آهن بیتأثیر نیست.
- قیمت آهن در بورس کالا عمدتا به صورت تنی و کیلویی و براساس عرضههای منظم تعیین میگردد، اما در بازار آزاد نوسان قیمت آن بیشتر بوده و در کوتاه مدت تا حد زیادی ممکن است تغییر کند.
- خرید آهن در بورس کالا عمدتا به صورت رسمی و استاندارد بوده و کیفیت آهن نیز تضمین شده است، اما در بازار آزاد قیمت و کیفیت آهن متفاوت است و باید با احتیاط بیشتر معامله کرد.
عواملی که اشاره شد به تفاوت قیمت آهن در بورس و بازار منجر شده است، بر همین اساس در حال حاضر بسیاری از فعالان صنعت حوزه آهن، خرید از بورس کالا را جایگزین خرید از بازار آزاد کردهاند اما در برخی مواقع که نیاز به خرید سریع باشد، از بازار آزاد خرید میکنند.
نحوه اطلاع از قیمت آهن در بورس کالا
همانطور که اشاره شد قیمت انواع آهن آلات، به طور هفتگی در بورس عرضه و معامله میشود و از آنجایی که معاملات بورس کالا بر قیمت آهن در بازار نیز اثرگذار است، بسیاری از فعالان این حوزه و سرمایهگذاران قیمت آهن در بورس کالا و عرضههای بورسی را رصد میکنند.
در همین راستا باید گفت انواع مقاطع فولادی در روزهای مختلف هفته عرضه میشود که در ادامه به هر یک اشاره میگردد:
- یکشنبه: انواع ورق سرد و گرم
- دوشنبه: آهن اسفنجی و سنگ آهن
- سه شنبه: انواع شمش فولادی
- چهارشنبه: میلگرد، تیرآهن، نبشی، ناودانی و سایر مقاطع طویل.
اعلام قیمت آهن و میزان عرضه محصولات فولادی در بورس کالا معمولا یک روز پیش از عرضه اعلام میگردد و شروع معاملات نیز معمولا ساعت 10:30 صبح شروع میشود.
مزایا و معایب خرید آهن از بورس کالا
خرید آهن از بورس کالا با محدودیتها و مزایایی همراه است که احتمالا مشتریان با در نظر گرفتن شرایط خود نسبت به خرید آهن به این روش اقدام میکنند.
- از جمله مزایای خرید آهن از بورس کالا میتوان به تضمیت کیفیت و قیمت آهن اشاره کرد، همچنین حذف واسطهها و خرید مستقیم نیز از دیگر مزایای خرید به این شیوه است.
- از طرفی دیگر محدودیت در تناژ خرید، پیچیدگی شرایط خرید، تأخیر در زمان تحویل و نیاز به پیش پرداخت از جمله معایب خرید آهن از بورس کالا به شمار میرود.
- برخی مواقع تفاوت قیمتی که در بورس کالا و بازار آزاد وجود دارد به دو نرخی شدن قیمت آهن و التهاب شدید و رکود معاملات منجر میشود.
البته باید گفت اختلاف 7 تا 11 درصدی قیمت آهن در بورس و بازار آهن تا حدودی طبیعی است، اما زمانی که این اختلاف به ارقام بالاتر مانند 30 تا 70 درصد برسد مشکلساز خواهد شد که این امر از جمله معایب خرید آهن از بورس به شمار میرود.
- دستکاری میزان عرضه توسط برخی تولیدکنندگان خصولتی و افزایش قیمت آهن از دیگر معایب بورس کالا است. به این صورت که برخی تولیدکنندگان انحصاری، محصولات خود را به صورت قطرهچکانی و کنترل شده عرضه میکنند که به رقابتی شدن قیمتها منجر میشود.
در نهایت پیشنهاد میشود اگر قصد خرید آهن آلات از بورس کالا را دارید ابتدا با کارشناسان این حوزه مشورت کرده سپس به خرید محصول مورد نیاز خود اقدام کنید، به همین منظور میتوانید با کارشناسان متخصص آهن پرایس تماس بگیرید.
چگونگی تعیین قیمت آهن در بورس کالا
کارمزدهایی که در بورس کالا پرداخت میشود نهایتا روی قیمت آهن محاسبه میشود این کارمزدها و درصد هر یک به ترتیب زیر است:
- 0.06 درصد برای رزش معامله کارمزد شرکت بورس کالا
- 0.18 درصد از ارزش معامله برای کارگزار
- 0.04 درصد برای معامله کارمزد سازمان بورس و اوراق بهادار
به طور معمول اصلیترین معیار برای تعیین قیمت آهن در بورس کالا میزان عرضه و تقاضا برای هر محصول است. به این صورت که اگر میزان تقاضا بیش از میزان عرضه باشد قیمت آهن معمولا رقابتی شده و افزایش مییابد؛ اما اگر عرضه بیش از تقاضا باشد قیمت آهن کاهشی میشود.
البته باید این نکته را نیز در نظر داشت که میزان عرضه و تقاضا در هر یک از واحدهای فولادی بر قیمت آهن اثرگذار است. به عنوان نمونه کاهش عرضه شمش در بورس کالا به نوسان قیمت آهن در این تالار صنعتی منجر خواهد شد.
قیمت آهن امروز در بورس کالا براساس یک بازه 3درصد مثبت و منفی برای قیمت پایه و میزان عرضه و تقاضای بورسی برای قیمت نهایی تعیین میشود البته ممکن است براساس سیاستهای دولتی، این عدد تغییر کند. فرمول محاسبه قیمت پایه در بورس کالا بهصورت زیر است:
- قیمت شمش صادراتی × میانگین هفتگی دلار نیمایی × ۰.۹۵ = قیمت پایه آهن
باید گفت نوسانات نرخ ارز نیز به طور مستقیم بر قیمت آهن در بورس اثر میگذارد، به عبارتی با افزایش نرخ ارز، عرضه محصول در بورس کاهش یافته و میل به صادرات افزایش مییابد که این امر نوسان قیمت آهن را در پی دارد.
اما قیمت آهن در بازار به قیمت آهن بورس کالا، مواد اولیه، نرخ حملونقل، نوسانات دلار، میزان عرضه و تقاضا و شرایط کلان کشور بستگی دارد.
در نهایت با توجه مواردی که در این مقاله اشاره شد، باید گفت شاید پایینتر بودن قیمت آهن در بورس شما را به خرید از این تالار صنعتی ترغیب کند اما توصیه میشود پیش از هر نوع اقدامی ابتدا شرایط و نحوه خرید آهن از بورس را به دقت بررسی کنید.
الزام به داشتن پروانه ساخت، تأخیر در زمان تحویل محصول، الزام به خرید تناژ بالا، خرید به صورت سبدی و نیاز به پیش پرداخت از جمله مواردی است خرید آهن از بورس را برای عموم دشوار و محدود کرده است.
با این حال توصیه میشود اگر قصد خرید آهن را دارید از طریق شماره 02154103 با کارشناسان فروش آهن پرایس تماس بگیرید و علاوه بر دریافت مشاوره رایگان، بهترین روش خرید را با توجه به بودجه و نیاز خود انتخاب کنید.
منبع : آهن پرایس
دیدگاه خود را ارسال کنید